Dreaming for life

#79

2017.08.05. 23:00, Bence

Ma értem a Harry Potter-filmek újranézésének a végére, és kedvet kaptam ahhoz, hogy írjak egy rövid, vagy nem is annyira rövid véleményt. Igazából ez abból indult, hogy válaszoltam egy kérdésre gyakorikerdesek.hu-n, ahol valaki arra volt kíváncsi, mit tanított nekünk az írónő a könyvekben - és akkor most ezt kapcsolom össze a filmekben újraéltekkel.

Félre ne értsetek, imádom a sorozatot, volt olyan, hogy évekig csak ezeket olvastam egymás után, de minden nyáron legalább egyszer elővettem őket: egy stabil pont volt az életemben. Még csak nem is fogom felemlegetni, hogy a filmek mennyiben térnek el a könyves cselekménytől. Arra sem térek ki, hogy bizony a könyvekben is találhatunk logikai bakikat, amiket egyébként maga Rowling is beismer, azonban ezeken is képesek vagyunk túllépni a rengeteg gyermekkori élményért cserébe. Nem, most az előítéletességről és a kirekesztésről fogok panaszkodni egy sort...

A Roxfortban négy különböző ház van: Griffendél, Hollóhát, Hugrabug és Mardekár. Szándékosan abban a sorrendben írtam le, ahogy leggyakrabban szerepel(t) bárhol. Sőt, a végén lévőt még lenéző hangsúlyban is szeretik kimondani. Miért? Mert mindenkitől azt halljuk, hogy a Mardekár-ház a legrosszabb, ott mindenki sötét varázsló és boszorkány, aki oda kerül, az biztosan gonosz és rossz útra fog térni. Még Dumbledore sem tudta megállni az évek alatt, hogy ne adja át a legkisebb ürüggyel is a rivális háznak, nevezetesen a Griffendélnek, akiket valamilyen okból mindenki istenít. És ott van Harry, aki teljesen új látásmóddal kerül a varázsvilágba, és mindenhonnan azt a benyomást kapja, hogy a Mardekár bűnözőkkel és gyilkosokkal van tele. Természetesen nem vagyok álszent, fiatalon még én is elfogadtam ezt, annyira elvakultan ragaszkodtam az Aranytrióhoz, hogy nem tudtam elvonatkoztatni igazán - bár elég régóta kedveltem Dracót.

Ezt kaptuk az összes könyvben. És az egész abból indult ki, hogy Voldemort mardekáros volt. Hogy követői, a halálfalók is mardekárosok voltak zömmel - bár nem emlékszem, hogy valaha is szó lett volna nem-mardekáros követőkről, de véleményem szerint igenis vannak. Utálnunk kellett Dracót, Crac-ot, Monstrót, Pansy-t és így tovább. Oké, tettek olyat, amiért könnyen lehetett haragudni rájuk és egyeseknek ócsárolni őket... Mi volt az utolsó filmben? Pansy megszólalt, hogy ott van Harry, adják át Voldemortnak - megjegyzem, hogy így megmenthetik mindenki életét. És erre a logikus válasz McGalagonytól? Leküldi az össze mardekárost az alagsorba - a könyvben azt hiszem, hogy át is viszik őket Roxmortsba. Mi van akkor, ha egyes mardekáros diákok harcoltak volna Harry oldalán? Ha még a saját szüleikkel is szembe mertek volna állni, mert féltek Voldemorttól? Hiszen a Malfoy-család is legszivesebben kiszállt volna az egészből már régóta. Neeeeem... mindegyiküket küldjük el.

És milyen feloldozást kapnak a végén? Harry elnevezi az egyik fiát Albus Perselus Potternek, mert így az iskola valaha volt két legbátrabb igazgatójának nevét viselheti - ezzel szerintem óriási nyomást gyakorolva a srácra. Oh, és megtudjuk, hogy Piton nem volt gonosz, évek óta Dumbledore oldalán harcol. Persze, ez nem kis dolog, de ezzel nem változott meg mindenki véleménye. Aki pedig csak azért nem utálja az egész Mardekár-házat, mert Piton jó volt, hát, fura. Ja, majdnem kihagytam, hogy Harryt is csak azért ajánlgatta a Süveg a Mardekárba, mert benne volt Tudjukki lelkének egy darabja, egyébként szín tiszta griffendéles.

Több fanfictiont is olvasok a Merengőn, és egy-kettőben nagyon szépen ki van dolgozva ez az egész: például ahogy a halálfalók gyerekei és a többi mardekáros a szüleik és elődeik miatt szenvednek később. Vagy egy másikban, ami kicsit elrugaszkodik az eredeti iránytól, Lucius és Perselus is Dumbledore kémei, a mardekáros diákok szembemennek a szüleik nézeteivel, nem akarnak Voldemort mellett harcolni, sőt, tesznek is ellene.

Visszatérve egy korábban emlegetett dologra: az egyik kedvenc karakterem Draco. Azt akarom (igen, akarom, kell nekem, stb.), hogy a történetet bár az ő szemszögéből is láthatnánk az elejétől a végéig. Vagy kapnánk egy könyvet, ami arról szól, min kell keresztülmenniük Voldemort bukása után. Bármit. De erre semmi esélyt sem látok, így beérem a fanok által írt történetekkel, amik között tényleg rengeteg zseniálisat találok, és élvezem is őket. Ezek után nem meglepő, ha az állítom, hogy az én házam a Mardekár - annak ellenére, hogy a nyamvadt beosztós kvízek sosem oda tesznek be, én tudom magamról, és csak ez számít. Slytherin is my life. Draco is my life. :3

Még nincs hozzászólás.